Nine Men's Morris

Venit din Imperiul Roman jocul Tintar (Moara)sau Nine Men's Morris este un joc de strategie între doi jucători.

Ţintar

Jocul morii - Ţintarul cu nouă jetoane este unul dintre cele mai vechi jocuri. Cele mai vechi tablouri au fost găsite în Egipt și sunt foarte asemănătoare cu cele pe care le folosim astăzi. Din secolul al paisprezecelea, europenii au făcut cutiile combinate (în interiorul cutii găsim șahul sau damele și pe exteriorul cutii găsim țintarul). Aceste cutii se găsesc încă în România, Rusia, Bulgaria, Turcia, Germania, Italia... și uneori în Franța. Jocul Ţintar este, de asemenea, cunoscut sub numele de Moara Nine Man Morris, Mill, Mills, The Mill Game, Merels, Merrills, Merelles, Marelles, Morelles.... Jocul a fost, de asemenea, numit Cowboy Checkers și a fost imprimat pe spatele cutiilor al jocului de dame. Nine Men's Morris este un joc în care oricare dintre jucători poate forța jocul să ajngă la egalitate.
Pentru a juca jocul moara ne trebuie un platou de joc a morii 18 jetoane, piese, pioni, rondele, puluri... (9 albe și 9 negre).

Pregătiri pentru jocul Ţintar moara cu 9 jetoane
Jocul are loc în două etape, primul fiind numit "aşezarea jetoanelor".
Jucătorii ascund o piesa la spate pentru a vedea cine începe primul. După ce se decide cine va începe jocul urmează prima etapă a jocului, aşezarea jetoanelor. Astfel fiecare jucător, pe rând, va pune una din jetoanele proprii pe tabla de joc. Această etapă se va termina când toate jetoanele au fost puse pe tabla de joc.
Scopul este de a forma o aliniere de 3 jetoane în șir (atunci a format o moară). Odată ce a aliniat 3 jetoane pe aceeași linie, jucătorul poate captura un jeton adversarului pe alese. Jetoanele scoase din joc nu mai pot fi readuse în joc.
Când toate jetoanele sunt pe tabla de joc, începe a doua fază.
Jucătorii continuă să joace alternativ, mușcând câte un jeton de-a lungul linii la alegere plasând-o pe un slot liber din apropiere, încercând mereu să construiască o moară pentru a captura jetoanele adversarului.
O Moara dublă este un ansamblu de cinci jetoane dispuse în așa fel încât să formeze la fiecare mișcare o alta moară.
Un jucător câştigă dacă reuşeşte să captureze toate jetoanele adversalului sau dacă îl blochează încât acesta nu îşi mai poate muta nici-un jeton.
- în oricare punct de pe tablă nu poate fi plasată decât o singură piesă
– mutarea pieselor se face numai de-a lungul liniilor şi numai într-un punct învecinat (şi liber).
– când un jucător realizează un şir de trei piese proprii de-a lungul oricărei linii de pe tabla de joc (adică când face o moară) poate elimina din joc o piesă a adversarului. Nu pot fi eliminate piesele care la rândul lor fac parte dintr-o moară
– dacă se închid două mori simultan vor fi eliminate două piese cu aceaşi menţiune de mai sus.
- dacă un jucător reusește să facă o moară și toate jetoanele adversarului sunt deja în mori, jocul continuă fără nici-o captură.
- dacă un jucător are doar 3 pioni pe tablă și acești pioni formează o moară, el trebuie să spargă această moară atunci când este rândul său să joace, chiar dacă este în dezavantajul său.

Jocuri Online