BACKGAMMON

Regulile jocului Backgammon sau jocului de table prezentate aici sunt folosite în turneele internationale.

Classic Backgammon

Backgammon (table) este printre cele mai vechi jocuri din lume, are diverse variante și este practicat în toată lumea. Jocul de table este un joc de noroc și strategie ce se joaca între 2 jucatori pe o masă de joc compusă din 24 de sloturi triunghiulare numite săgeți care la rândul lor sunt aranjate în 4 zone (fiecare cu 6 săgeți). Acest joc se juacă cu două zaruri cubice și 30 de puluri (rondele pline) (Fiecare jucător are 15 puluri de culoare proprie). Rondelele se mișcă în funcție de scorul afișat de zaruri. Obiectivul jocului Backgammon este de a vă repatria toate rondelele în casa dvs. și apoi să le scoateți. Primul jucător care îsi va scoate toate rondelele sale, ... câștigă partida.
Ambii jucători se mișcă în direcția opusă pe tablă în formă semi-cerc sau de potcoavă. Ambii jucători de Backgammon se luptă să ajungă cât de repde în propria casă. Jucătorul care începe jocul aruncă cele 2 zaruri (aruncare automată). Rezultatul zarurilor indică câte săgeți jucătorul trebuie să-și miște pulurile. Pulurile la Backgammon merg mereu înainte.
Se aplică următoarele reguli:
La Backgammon pulurile se poat opri pe o săgeată liberă, adică nu ocupată de 2 sau mai multe puluri adverse. Numerele indicate de zaruri trebuie să fie redate separat. De exemplu, dacă zarurile afișează cifrele 5 și 3, jucătorul poate muta rondela cu 5 săgeți pentru a se poziționa pe o așa-numită săgeată liberă și o a doua rondelă cu 3 săgeți pe o săgeată liberă. Sau poate muta o singură rondelă cu 8 săgeți, dar numai dacă oprirea intermediară (deplasarea a 5 sau 3) este, de asemenea, liberă. Un jucător Backgammon care face un dublu (cele două fețe ale zarurilor afișează același număr) trebuie să joace de 2 ori valorile zarurilor. De exemplu, un jucător care face un 6 și un 6 trebuie să joace de 4 ori numărul 6 în funcție de mișcările alese de el. Un jucător trebuie să joace întotdeauna toate valorile afișate de zaruri cât mai mult posibil (sau de 4 ori dacă este dublu). O săgeată ocupată de o singură rondelă este numită "blot" si poate fi scoasă (capturată) de adversar. Rondela capturată va fi plasată pe bara centrală a mesei de joc. Ori de câte ori un jucător Backgammon are una sau mai multe rondele scoase, prima lui obligație este să-și întoarcă rondelele în joc. O rondelă poate poate fi introdusă în joc pe orice săgeată liberă desemnată de numerele afișate de zaruri. Dacă săgețile indicate de zaruri nu sunt libere, jucătorul îsi trece rândul.
Odată ce un jucător Backgammon și-a repatriat toate rondelele sale in propria casă, va putea începe să le scoată din joc. Rondelele ce sunt astfel scoase din casă nu vor mai fi reintroduse în joc. Jucatorul care reușește să scoată cel mai repede toate rondelele din casă, este declarat câștigător. Un jucator Backgammon care are rondele capturate de către adversarul său nu va putea juca până când nu reușește să-și reintroducă rondele în joc și să le aducă în casa proprie. Dacă pe parcursul scoaterii rondelelor se întamplă să vă ramană una dintre rondele descoperite și aceasta să fie capturată de către adversar, va trebui întâi să reintroduceti rondela și să o readuceti în propria casă pentru a putea continua scoaterea rondelelor. Scoaterea rondelelor se face conform numerelor afișate de zaruri, totuși dacă nu sunteți forțat să scoateți o rondelă din casă o pueți muta în interiorul casei (de exemplu aveți rondela pe săgeata numarul 6, dacă nimeriți numarul 6 veți fi forțat să o retrageți dar dacă nimeriți numarul 5 cu zarurile puteți fie să retrageți rondela de pe săgeata 5 fie să o mutați de pe săgeata 6 pe săgeata 1 in interiorul casei). De asemenea dacă nu mai aveți nici o rondelă pe săgeata numarul 6 și unul dintre zaruri indică 6 veți putea scoate rondela de la numărul 5, sau 4 sau orice număr care corespunde cu ultima săgeată ocupată de una dintre rondele.

Jocuri Online